Neden Kitap?
- Ecenur
- 22 May 2021
- 1 dakikada okunur
Ecenur / Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi / ERZURUM

Kitaplar hayatımızın bir parçasıdır. Her yerde yanımızdadır ve birçok faydaları vardır bizlere. Arkadaştır mesela. Canımız sıkıldığında okuruz, sayfaların arasında kayboluruz.
Kitaptaki kahramanların yerinde hissederiz. O sevindiğinde sevinen, o üzüldüğünde üzülen… Böylece empati yeteneğimiz gelişir ve gerçek hayattaki sorunlarla daha kolay baş edebiliriz.
Bazen hayat mücadelesi, geçim kaygısı, yoğun iş temposu yüzünden nefes almak isteriz. Ruhumuzu dinlendirmek, aşırı stresten kurtulmak isteriz. Ve tam o sırada kitaplara sarılırız. Kitap, bizi kendi dünyasına çeker ve rahatlatır.
Kelime dağarcığımız gelişir. Bu da zamanla konuşma tarzımıza yansır. Bir konuyu aktarırken takılmadan ve akıcı şekilde anlatırız. Hafızayı da kuvvetlendirir. Nasıl ki spor yapan birinin kasları gelişiyorsa kitap okuyan birinin de hafızası gelişiyor demektir.
Yaratıcılığımız ve hayal gücümüz gelişir en basitinden. Sürükleyici ya da fantastik bir kitap okuyorsak bambaşka yerlerde hissederiz kendimizi. Gerçekte öyle yerler olmamasına rağmen hayal ederiz ve yaratıcılığımızı geliştiririz.
Ya da şu an sokaktan birini çevirip sorsak, hayatından memnun olmadığını söyler. Kimisi ailesiyle yaşadığı sorundan, kimisi dış görünüşünden… Ve şu bir gerçek ki herkes yaşadığı acıyı dünyanın en büyük acısı olarak görür. Sonra elimize bir kitap alır ve okumaya başlarız. Dünyanın herhangi bir yerinde sizinle aynı özelliklere sahip olan birinin savaşmak zorunda olduğunu okursunuz. Oyuncaklarıyla oynaması gereken 8 yaşındaki çocuğun çalışmak zorunda olduğunu ya da kariyerinin zirvesinde olan birinin bir kaza sonucu felç kaldığını öğrenirsiniz. Ve düşünceniz bir anda değişir. Artık daha az şikâyet edersiniz. Böylece hayata karşı olan bakış açınız değişir.
Sonuç olarak kitap ruhun ilacı, aklın çocuklarıdır. Seneca’nın da dediği gibi “Kitapsız yaşamak kör, sağır, dilsiz yaşamak demektir.”
Ecenur / Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi / ERZURUM
Comments